SWINGER ABC

Heippa, 

Tässä lyhyesti parinvaihto maailmasta joitakin ns alku vinkkejä. Tiedetään hyvin, että aihe on arka ja jokaisella oma mielipide, mutta ehkä joku löytää itselleen jotain kiinnostavaa.

Parinvaihto ABC

Ihmiset ovat viime vuosien aikana muuttuneet sosiaalisen median ansiosta yhä avoimemmiksi ja vapaamielisemmiksi, ja siihen liittyen kuullaan yhä useammin sanoja swingaajat, parinvaihto, ryhmäseksi, kolmen kimppa jne. Tarjolla on enemmän elokuvia, kirjoja, TV-sarjoja tai mitä tahansa mediajulkaisuja, joissa käsitellään kyseisiä aiheita. Se on merkki siitä, ettei vapaamielinen elämäntapa ole enää ollenkaan sellainen tabu kuin se oli 10–20 vuotta sitten.

Parinvaihto ei sinällään ole uusi ilmiö. Ihmiset ovat harrastaneet parinvaihtoa jo pitkään, mutta siitä ei ole puhuttu ääneen. Koska aihe on nyt saanut enemmän julkisuutta, monilla on herännyt kysymyksiä siitä, miten, mistä, milloin ja kenen kanssa aloittaa. Juuri siksi olemmekin laatineet Swingaajien ABC:n. Sisältö ei ole tieteellinen tutkimus, vaan meidän näkemyksemme sekä kertyneiden tietojen jakamista.

Mitä on swingaus eli parinvaihto?

Wikipedia kertoo heti ensimmäisessä lauseessa, että kyseessä on elämäntapa, jossa parisuhteessa olevat ihmiset vaihtavat kumppaneitaan. Se pitää paikkansa, mutta jotta voisit ymmärtää paremmin swingaajien maailmaa ja sitä, sopiiko se sinulle, on esitettävä muutama lisäkysymys.

Kenelle parinvaihto sopii?

Parinvaihtoa ei ole tarkoitettu pareille, joilla on luottamusongelmia. Swingaus ei ole keino pelastaa suhde! Jos suhteenne on hankalassa vaiheessa, swingaus voi ongelmasta riippuen useimmiten jopa rikkoa jo ennestään rikkinäisen suhteen.

Jokaisen on luonnollisesti tiedettävä itse, millainen ja miten vahva hänen suhteensa on. Älkää ruvetko paikkaamaan rikkinäistä suhdetta vapaamielisellä elämäntyylillä. Ehkäiskää ennemmin swingauksen avulla niitä ongelmia, joita monissa suhteissa helposti syntyy. Sanat rakastaja, pettäminen, valehtelu ja salailu liittyvät valitettavasti usein joko vähäiseen seksiin tai rutiiniin. Swingaus elämäntapana voi parhaimmillaan poistaa edellä mainitut avainsanat ja tehdä suhteestanne huomattavasti vahvemman ja värikkäämmän. Mikään ei ole koskaan varmaa, mutta se voi olla yksi mahdollinen ratkaisu saada suhde kestämään pitkien yhteisten vuosien ajan. Useat swingaajat ovat kertoneet, että heillä oli edellisessä suhteessa ongelmia pettämisen kanssa eivätkä enää yksinkertaisesti halua sellaista elämää.

Parinvaihto antaa teille mahdollisuuden nauttia vallattomista seikkailuista yhdessä ja täysin laillisesti ketään pettämättä.

Milloin aloittaa parinvaihto?

Suhteen alkuvaihe kannattaa heti sulkea pois. Silloin ei vielä tunneta toista riittävän hyvin eikä todennäköisesti olla valmiita jakamaan toista tuntemattomien kanssa. Alussa kannattaa kokeilla makuuhuoneessa kaikkea mahdollista ja alkaa vasta sitten katsella pikkuhiljaa ympärilleen. Parinvaihto on suuri askel, joka otetaan vasta kun vaikuttaa siltä, että keskinäiseen suhteeseen on muodostunut tietynlainen rutiini ja intohimo alkaa ehkä hieman laantua. Tämä on luonnollisesti henkilökohtaista, mutta pitkät yhteiset vuodet tekevät väkisinkin makuuhuone-elämästä ehkä hieman tavallista. On myös paljon sellaisia pareja, joiden seksielämä viilenee lasten syntymän jälkeen. Seksi pääsee usein unohtumaan tai olo ei tunnu enää synnytyksen jälkeen viehättävältä. Swingauksen avulla on mahdollista saada seksikkyys takaisin ehkä helpommin kuin kahdestaan oman kumppanin kanssa, sillä ympärillänne on uusia ihmisiä, jotka eivät näe naista kotona lapsen äitinä tai miestä isänä. Mielestämme tie sydämeen ei käy vatsan kautta, vaan hieman eri kautta.

Miten kertoa kumppanille, että olet kiinnostunut parinvaihdosta?

Jos suhteessa ollaan alusta alkaen vapaamielisiä, on varmasti paljon helpompi keskustella parinvaihdosta. Keskustelu on vaikeampi aloittaa, jos ei olla avoimia, mutta toiveet on kuitenkin kerrottava jotenkin kumppanille. Yksi yleinen tapa on aloittaa keskustelu kolmansista osapuolista. Mediassa on esimerkiksi yhä enemmän artikkeleja, joissa oikeat pari avautuvat, ja se on hyvä malli myös muille. Jos aihe kiinnostaa sinua ja olet löytänyt mielenkiintoisen artikkelin tai televisio-ohjelman, jossa keskustellaan aiheesta, voit mainita kumppanille ”Katso rakas, luen hieman erikoista juttua” tai ”Satuin näkemään hieman erilaisen televisio-ohjelman”.

Miten aloittaa parinvaihto? 

Näin lähestymällä annat ymmärtää, että olet ehkä kiinnostunut aiheesta, mutta aina on olemassa mahdollisuus perääntyä, jos toinen osapuoli ei syty aiheesta ja torjuu sen. Ensireaktio ei tietenkään välttämättä aina ole lopullinen ja se vaikuttaa usein shokkina, mutta niin on hyvä mahdollisuus aloittaa swingaus. Mahdollisuuksia on useita ja jokaisen on löydettävä itselleen sopiva, mutta loppujen lopuksi olette kuitenkin tilanteessa, jossa teidän on puhuttava tunteistanne ja toiveistanne.

Voiko kumppanini rakastua?

Koska kyseessä on erittäin herkkä aihe, erilaisten pelkojen herääminen on täysin luonnollista. Yksi niistä on se, mitä tapahtuu, jos kumppani rakastuu toiseen? Tämän kysymyksen lisäksi on vielä paljon muita asioita, jotka voivat mennä pieleen, ja todellisuudessa se vaara on olemassa. Nämä ovat kuitenkin asioita, jotka on otettava huomioon. Parinvaihdossa ei ole tai ainakaan ei saisi olla kyse tunnetason kommunikoinnista. Emme väitä, että kommunikoinnin on oltava kylmää ja välinpitämätöntä, mutta itselleen on selvitettävä, miten katsot muita kumppaneita ja miten suhtaudut heihin. Swingaus tulisi ennemmin nähdä viihteenä, johon saattaa liittyä intohimoista seksiä, muttei tunteita. Osalla swingausta harrastavilla pareilla kyseiset tasot on viety myös korkeammalle tasolle ja mukaan on tullut syvempiä tunteita. On myös tapauksia, joissa kumppania vaihdetaan jopa viikoksi, mutta se on kuitenkin poikkeus eikä kuulu tavalliseen parinvaihtoon. Useimmat swingaajat kuitenkin vain tapaavat, harrastavat seksiä, menevät kotiin rakkaan kumppaninsa kainaloon ja herättyään ehkä hymyilevät aamiaispöydässä leveästi.

Mistä voi löytää tietoa parinvaihdosta?

Tiedon keräämiseen on olemassa erilaisia tapoja, mutta suositeltavaa on löytää erilaisia ihmisiä, jotka kertovat itse omista todellisista kokemuksistaan. Tietoa löytyy luonnollisesti myös internetistä, mutta kaikkea siellä olevaa ei aina kannata uskoa. Monet tarinat ovat jonkun tuhmia fantasioita eivätkä välttämättä vastaa todellisuutta. Myöskään eroottisiin tai pornografisiin elokuviin ei kannata luottaa liikaa, sillä useimmat niistä on luotu kohtauksittain periaatteella mitä kiinnostavampi tarina, sitä enemmän katselukertoja, mikä puolestaan tarkoittaa lisää rahaa tuottajille.

Etsikää siis teitä kiinnostava vapaamielisten seuranhakusivusto, josta löydätte varmasti swingaajien yhteisön, ja huomaatte pian, että ympärillänne on vapaamielisiä ihmisiä, jotka jakavat mielellään kokemuksensa kanssanne.

Entä jos minut tunnistetaan swingaajien tapahtumassa?

Tämä on varmaan yleisin kysymys ja ihmiset itse asiassa vastaavat kysymykseen itse melko loogisesti ja nopeasti. Missä ikinä tapaatkaan ystävän/sukulaisen/tuttavan tai työtoverin, muista, että myös hän on täysin samassa tilanteessa. Täten helppo päätelmä on, että jos tapaatte samassa vapaamielisessä ympäristössä, teillä on samat mielenkiinnon kohteet ja jatkossa teillä saattaa olla vielä yksi aihe, josta keskustella yhdessä. Internetissä tunnistetaan toisensa harvemmin, sillä siellä ei jaeta kovinkaan usein kasvokuvia, mutta tapahtumissa ihmiset ovat varmasti törmänneet tuttuihin. Tällaista tilannetta ei missään tapauksessa kannata pelätä, sillä kuten mainittu, olette molemmat samassa veneessä.

Kenen kanssa swingata ensimmäisen kerran?

Vastauksena tähän kysymykseen voidaan tuoda vertaus mistä tahansa muusta aihealueesta. Jos lähdet esimerkiksi hyppäämään laskuvarjolla, lähdetkö mieluummin sellaisen ihmisen kanssa, jolle hyppy on ensimmäinen, vai ihmisen kanssa, joka on hypännyt toistuvasti? Tiedämme varmaan kaikki vastauksen, ja niin on myös parinvaihdossa. Vapaamieliset ihmiset, joilla on aiempia kokemuksia, muistavat yleensä melko hyvin, kuinka he aloittivat, ja jakavat varmasti mielellään kokemuksiaan myös muille. Kun olette löytäneet miellyttävät kumppanit, joiden kanssa tunnette yhteyttä, asiat sujuvat jatkossa yleensä itsestään. Harvoin on tapauksia, joissa kokeneet swingaajat eivät huolehdi aloittelevasta parista. On olemassa myös pareja, jotka haluavat aloittaa täysin samalta puhtaalta sivulta ja myös se on täysin normaalia. Siinä on kuitenkin suurempi riski, että jotain jätetään kertomatta, jolloin syntyy helposti väärinkäsityksiä.

Millaisia ovat parinvaihto säännöt?

Jokaisen parin, joka suunnittelee aloittavansa swingauksen ja kokeilevansa jotain vapaamielistä, on ensin istuttava rauhallisesti alas ja keskusteltava kumppanin kanssa. Yhdessä käydään läpi kohdat, jotka sopivat molemmille osapuolille.

Tätä varten voi helposti tehdä vaikka pienen listan, jossa molemmat mainitsevat kolme asiaa, mitä he eivät esimerkiksi halua toisen tekevän vieraalle kumppanille. Kun ”en halua” -osuus on tehty, voitte myös molemmat mainita asioita, joita juuri ”haluaisitte” toisen tekevän ja jotka voisivat kiihottaa teitä. Numero kolme on esimerkki ja voitte mainita kyseisiä kohtia niin paljon kuin haluatte.


Muutamia esimerkkejä yleisimmistä parinvaihto säännöistä:

Turvaseksi

Ei suutelua

Sama huone, sama sänky

Muutamia esimerkkejä swingaajien yleisimmistä toiveista:


Haluaisin nähdä, miten nuolet häntä

Joku katselee, kun rakastelemme

Haluaisin, että vieras mies työntäisi peniksensä sisällesi

Erilaiset säännöt ja toiveet on käytävä silloin tällöin uudelleen läpi, sillä ne muuttuvat ajan mittaan ja niin vältytään ongelmilta tai osataan muuttaa suuntaa.

Miten tutustua swingaajiin?

On olemassa erilaisia tapoja, mutta internet-aikakaudella yleisin on ehdottomasti erilaiset vapaamielisten seuranhaku sivustot. Palaamme niihin hetken kuluttua ja jaamme muutamia vinkkejä sivuston valinnasta jne.

Toinen mahdollisuus tavata ihmisiä on osallistua johonkin vapaamielisille tarkoitettuun tapahtumaan. Se kuitenkin edellyttää usein jo jonkun sivuston käyttöä, sillä tietoa juhlista ei jaeta kovinkaan julkisesti ja silloin ette tiedä, mitä ja missä tapahtuu.

Kolmas mahdollisuus riippuu sijainnistanne, mutta se on vapaamielisten klubeissa vierailu. Valitkaa kuitenkin huolellisesti, millaiseen tapahtumaan tai mihin klubiin lähdette. Klubeissa järjestetään usein erilaisia teemajuhlia, jotka voivat osoittautua suuriksi yllätyksiksi.

Swinger klubi - parinvaihto klubit - parinvaihtajat klubilla

On vaikea sanoa, millainen näistä kolmesta tavasta on paras, mutta kuten sanottu, yleisin on kuitenkin internet ja siksi jatkammekin sen parissa.

Miten valita aikuisten seuranhaku sivusto?

Jos olette valinneet internetin, annamme muutaman varoituksen, jotka voivat ehkäistä pahimman.

Ennen kuin ryhdytte luomaan tiliä, selvittäkää, millainen sivu on turvallinen. Maailmassa on paljon sivustoja, jotka on perustettu valitettavasti erityisesti liiketoimintatarkoituksessa ja joissa ei ajatella niinkään käyttäjien turvallisuutta. Ensimmäinen sääntö sivuston valinnassa on selvittää, ovatko käyttäjät todellisia ihmisiä (todennettuja). Meitä ympäröi usein valitettavasti pahansuopia huijareita. Seuraava vaihe on selvittää palvelun hinnat. Useat sivustot tarjoavat nykyisin ns. elinikäisiä paketteja, joissa on vain kertamaksu, joten sinun ei tarvitse myöhemmin miettiä, mitä se kaikki tulee maksamaan vuosien aikana. Seuraavaksi on selvitettävä, haluatko tutustua paikallisesti vai myös kansainvälisesti. Maailmassa on useita paikallisia sivustoja, mutta jos haluatte tulevaisuudessa matkustaa ja kenties tutustua ihmisiin matkan aikana, paikallisista sivustoista ei ole kovinkaan paljon hyötyä. Sivuston valinnan kolme avainsanaa ovat mielestämme:

Todennetut käyttäjät

Palvelun hinta

Kansainvälinen vai paikallinen

Miten luoda asiallinen seuranhakuprofiili?

Kun olette löytäneet sopivan sivuston, miettikää ennen täyttämistä, miksi olette kyseisellä sivulla. Teettekö tilin toisten käyttäjien seuraamiseksi vai haluatteko varmasti myös tutustua ihmisiin ja mahdollisesti tavata? Jos teillä ei ole kiinnostusta tavata ja tutustua uusiin ihmisiin, ei ole niin tärkeää, mitä profiilissanne on.

Tutustumissivuston profiilin luominen

Jos taas etsitte seikkailuja, kultainen sääntö on, että luokaa juuri sellainen profiili, jollaisen haluaisitte nähdä myös muilla käyttäjillä. Lisätkää kuvia molemmista osapuolista. Jos sivustolla ei kysytä jo aiemmin lisäkysymyksiä, on aina hyvä, jos kerrotte muutamalla lauseella kokemuksistanne, kiinnostuksen kohteistanne sekä odotuksistanne ja mahdollisesti vielä jotain tarkennuksia. Jos olette valinneet kansainvälisen sivuston, on suositeltavaa valita jo alussa käyttäjänimi, joka on kansainvälinen. On myös hyvä, jos esittely on kansainvälisellä kielellä, sillä muuten mahdollisuutenne tutustumiseen ovat yksinkertaisesti huonommat.

Lisätessänne kuvia älkää keskittykö ainoastaan sukupuolielimiin, sillä kukaan ei halua mennä kahville naisen tai miehen sukuelimen kanssa, vaan ihmisen kanssa. Seksi ei ole swingauksen numero 1, vaan alussa on löydettävä molemminpuolinen kemia, eikä sitä löydetä sukupuolielinten kuvista. Mitä monipuolisempi profiili, sitä suuremmat ovat mahdollisuudet tutustumiseen.

Mitkä ovat aikuisten seuranhakusivustojen vaarat?

Jos olette luoneet profiilin vinkkiemme mukaan, seuraavaksi on selvitettävä internetissä piilevät vaarat.

Tärkeää! ÄLKÄÄ KOSKAAN jakako tuntemattomille alastonkuvia, joissa kasvonne näkyvät, sillä ette voi koskaan tietää, kuka on näytön toisella puolella. Edes se, että käyttämällänne sivustolla on validoidut käyttäjät, ei anna varmuutta siitä, ettei kukaan käytä kuvianne pahaan tarkoitukseen. Suositeltavaa on jakaa kasvokuvia ainoastaan niille, jotka vaikuttavat luotettavilta, ei koskaan kasvot paljastavia alastonkuvia tuntemattomille!

Miten sanoa EI?

Jos yhteyttä ei tunnu olevan eikä syntyvän, olkaa konkreettisia ja sanokaa pelottava sana "EI". Sillä hetkellä saattaa tuntua, että loukkaatte jotain, mutta paljon suurempi loukkaus on, jos toinen pari haluaa aktiivisesti tavata teidät ja te ette heitä. EI-sanan sanominen internetissä on huomattavasti helpompaa kuin myöhemmin kahvilassa tai vielä pahempaa – sängyssä.

Esimerkki kieltäytymisestä:"Meistä vaikuttaa tällä hetkellä, ettei tapaamiseen tarvittavaa kemiaa ole riittävästi."

Älkää unohtako, että parinvaihdossa kaikkien 4 ihmisen on sovittava keskenään, ei vaan 2 tai 3. Kieltäytyminen ei aina tarkoita sitä, etteivät ihmiset sopisi millään muulla tasolla. Useat pariskunnat ovat löytäneet juuri vapaamielisten joukosta uusia kiinnostavia ystäviä, mutta makuuhuoneeseen ei päästä yhdessä.

Jos sinulle sanotaan EI

Yksi osa on kieltäytyminen, mutta mitä tapahtuu, jos teille sanotaan EI? Siinä tapauksessa ette saa loukkaantua ettekä ryhtyä halveksimaan toisia. Muistele, miten tapasit oman kumppanisi, ja oliko teidän helppo löytää toisenne. Monille se on varmaan ollut helppoa, mutta maailmassa on paljon pariskuntia, jotka tietävät, että oikean kumppanin löytäminen voi olla hieman hankalaa. Nyt on kuitenkin saatava sopimaan keskenään tuplamäärä ihmisiä. Se ei ole aina helppoa, joten jos teille sanotaan EI, älkää loukkaantuko. Tulee muita ihmisiä, jotka sanovat KYLLÄ. Ihmisiltä ei myöskään kannata kysyä jälkeenpäin, miksi emme sovi teille? Niin ei vain ole tapana tehdä ja jos teille ei kerrota syytä, sitä ei haluta kertoa.

Miten sulattaa jää ensitapaamisella?

Kaikki riippuu luonnollisesti tapaamispaikasta. Jos sovitte ensimmäisen tapaamiseen klubiin tai juhliin, jossa on muitakin ihmisiä, keskustelu on todennäköisesti vaikeampaa, sillä siellä on usein muita häiritseviä tekijöitä eikä rauhallinen puhuminen ole välttämättä miellyttävää. Toisaalta klubissa tapaaminen on kuitenkin hyvä ja turvallinen tapa, sillä jos pareilla ei synkkaa, iltaa voidaan jatkaa tuntematta oloa kiusalliseksi.

Keskitymme osaan, jolloin olette jo tavanneet ensimmäisen kerran ja päässeet ns. seuraavalle tasolle. Ei ole väliä, tapaatteko jonkun luona vai hotellissa. Tärkeää on, että saatte olla turvallisesti ilman ulkopuolisia henkilöitä. HUOM! Lasten läsnäolo ei ole hyvä ajatus!

Mitä tulee puolestaan jään sulattamiseen, nykyisin löytyy useita erilaisia vapaamielisille tarkoitettuja pelejä, joissa on esimerkiksi totuus vai tehtävä -tyyppisiä tehtäviä. Ne ovat aina ehdottomasti paras tapa tehdä keskustelusta seksikkäämpi ja rohkeampi. Pelin aikana tapahtuu vastaparien koskettamista, joka saattaa hermostuttaa ensimmäisellä kerralla. Vaikeinta onkin todennäköisesti koskettaa toista miestä tai naista ensimmäistä kertaa, sillä sisällä on kuitenkin pelko siitä, ettei sen näkeminen miellytä kumppania.

Tässä kohtaa tuleekin mukaan osa, jossa puhuttiin säännöistä. Lämmin suositus on myös se, että jos lähdette tapaamaan toista paria, löytäkää ennen lähtöä pari minuuttia aikaa ja kysykää toisiltanne, mitä odotatte illalta. Ainoastaan niin saatte tietää, mitä toinen odottaa tai pelkää. Ehkä ette haluakaan ensimmäisellä kerralla fyysistä kontaktia ja sitten ainakin tiedätte sen. Leikkisyys on paras jään sulattaja.

Jää suli, mitä seuraavaksi?

Jos yhdessäolonne on jatkunut eroottisesti ja kemia on olemassa, on aika kysyä omalta kumppanilta kahden kesken uudestaan, miltä hänestä tuntuu. Vaikka olittekin puhuneet ennen tapahtumaa odotuksista ja toiveista, ne ovat saattaneet muuttua illan aikana ja nyt on viimeinen hetki tarkistaa asia.

Edellä mainittu ei ole sääntö, ja jos kaikki neljä haluavat siirtyä eteenpäin, olisi outoa pilata se. Jos seurueessa vaikuttaa kuitenkin olevan edes yksi epäilevä henkilö, on otettava aikalisä ja keskusteltava asiasta. HUOM! Jos ensimmäinen kerta menee pilalle yksinkertaisen kommunikointiongelman takia, toista kertaa ei välttämättä enää tule.

Onko swingaajien tapahtumissa harrastettava seksiä?

Tähän kysymykseen haetaan yllättävän paljon vastauksia ja yksinkertainen vastaus on luonnollisesti EI. Kaikki vapaamieliseen maailmaan liittyvä on todellisuudessa aivan kuten muussakin elämässä, eli mitään EI OLE PAKKO tehdä. Tässä ei ole minkäänlaista ehkä-osaa, vaan jos tunne on EI, se myös tarkoittaa aina EI.

Onko pareja vaihdettava swingattaessa?

Vaikka swingaus eli parinvaihto tarkoittaa parinvaihtoa, todellisuudessa ei ole aivan niin. Parinvaihto ei tarkoita aina fyysistä parienvaihtoa, vaan useille pareille riittää, että he ovat toisen parin kanssa samassa sängyssä ja harrastavat vierekkäin seksiä. On jokaisen tulkintakysymys, onko silloin enää kyse swingauksesta, mutta meidän mielestämme jaatte tuntemattomien kanssa jotain, jota ette normaalisti tee, ja se on vaihtoa. Useat parit muuten aloittavatkin juuri esileikin toisen kumppanin kanssa, mutta todellinen seksi tapahtuu ainoastaan oman kumppanin kanssa, joten minkäänlaista velvollisuutta ei ole.

Kenelle ei sovi swingaajien elämäntapa?

Tässä päästään itse asiassa takaisin alkuun, jossa mainittiin, että parinvaihtoa eivät saisi harrastaa sellaiset parit, joiden suhde on rikkinäinen, sillä swingaus ei korjaa rikkinäisiä suhteita vaan todennäköisesti rikkoo niitä entisestään. Jos parin miesosapuoli tuntee, että hän haluaisi harrastaa seksiä toisen naisen kanssa, hänen on ensin mietittävä, haluaako hän nähdä toisen miehen harrastavan seksiä hänen naisensa kanssa. Yleistä on, että miehet vetävät naiset mukanaan kyseiseen maailmaan, mutta huomaavat pian, että heidän rauhallinen kotikissansa on muuttunut todelliseksi tiikeriksi, joka pitää mielellään hauskaa muiden miesten kanssa.

Toivomme, että tykkäsit tästä artikkelista ja jos se voisi olla sopiva tapa jakaa ajatuksiasi, olet tervetullut jakamaan sen kumppanille tai miksi ei myös kavereillesi.

Tutki myös "Ehdotamme" osiota meidän blogissa ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti